To jest klasyczne lasagne na podstawie przepisu z Sopranos Cook Book. Uprzedzam, jest bardzo pracochłonne, ale będziesz mieć jedzenia na kilka dni.

Klasyczne lasagne – przepis

Uwaga – z tych składników wychodzi o wiele więcej niż jedno lasagne, bo jest to przepis na Sunday Gravy, który stanowi bazę do całego tygodnia posiłków. Można pominąć długie duszenie sosu pomidorowego i zrobić tylko kulki mięsne jako farsz, ale moim zdaniem, prawdziwie zachwycający efekt osiąga się bez chodzenia na skróty. Uprzedzam, gotowanie trwa pół dnia. To jeden z nielicznych przepisów u mnie, który zajmuje tyle czasu, ale z poniższej ilości wyszły 2 lasagne i masa mięsa (polędwiczki, 3 kiełbaski i kulki mięsne), czyli 6 do 8 dodatkowych porcji obiadów / kolacji.

  • 3 puszki pomidorów bez skóry
  • zioła
  • sól
  • pieprz
  • 1 kg kiełbasy surowej
  • 0,5 kg polędwiczek wieprzowych
  • 1 kg wołowiny mielonej
  • 300g mozzarelli
  • 100g tartego parmezanu
  • 300g ricotty
  • 2 opakowania pełnoziarnistych płatów do lasagne
  • 4 ząbki czosnku całe
  • oliwa
  • 2 jajka
  • 2 ząbki czosnku posiekane

W dużym garnku rozgrzać odrobinę oliwy i obsmażyć pokrojone w plastry polędwiczki tak, żeby były zrumienione (ok. 15 minut, obracać co jakiś czas).

Wyjąć z garnka, odłożyć, obsmażyć kiełbasę, wyjąć z garnka, odłożyć (razem z polędwiczkami).

Jeśli w garnku nie ma już oliwy, to dolać powiedzmy łyżkę i wrzucić 4 obrane ząbki czosnku (w całości). Smażyć do zrumienienia, po czym czosnek wyrzucić.

Wlać pomidory, doprawić ziołami, solą i pieprzem, dorzucić obsmażane przedtem mięsa i na minimalnym ogniu dusić 2 godziny. Jeśli sos zrobi się bardzo gęsty, rozrzedzić wodą.

W czasie, kiedy sos się dusi, należy zająć się mięsem mielonym. Mięso należy wymieszać z jajkami, 2 posiekanymi ząbkami czosnku i tartym parmezanem.

Następnie na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i wrzucać na nią uformowane z masy mięsnej kulki wielkości winogrona. Podsmażać na tyle, żeby straciły różowe zabarwienie i odkładać na talerz czy miskę obok.

Do tego czasu sos jest już gotowy. Wyjmujemy z niego mięso i odkładamy na bok. Kiełbaski kroimy w plastry (mogą być skośne).

Włączamy piekarnik na 200C.

W naczynie do zapiekania wlewamy odrobinę sosu pomidorowego i układamy płaty lasagne tak, żeby trochę na siebie zachodziły. Rozprowadzamy ricottę (połowę lub, jeśli robimy 2 lasagne, to 1/4), układamy kulki mięsne, polewamy sosem pomidorowym, układamy 2. warstwę płatów, smarujemy ricottą, układamy plasterki kiełbasy, polewamy sosem, układamy 3. warstwę płatów, posypujemy startą mozzarellą.

Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut.

Z pozostałego mięsa polecam zrobić spaghetti z sosem marinara, doskonały jest też faszerowany bakłażan.
Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k