Dziś wyjątkowo danie nie w pudełku – ale to dlatego, że smażony łosoś z cukinią sprawdzi się i jako obiad do pracy, i jako danie stawiane na stół, choćby i podczas kolacji ze znajomymi.

Smażony łosoś z cukinią – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 2 filety z łososia (około 400 g łącznie)
  • 2 cukinie
  • 1 średnia cebula czerwona
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy.

Posiekaną w kostkę cebulę poddusić.

Dodać pokrojoną w cienkie plasterki cukinię, dusić około 10 minut.

Doprawić solą i pieprzem, zdjąć z patelni.

Łososia natrzeć solą i pieprzem, smażyć po 3 minuty z każdej strony.

Smażony łosoś z cukinią najlepiej smakuje na ciepło – weź go do pracy tylko jeśli masz mikrofalówkę w kuchni.