Kompilacja kilku przepisów, która wyszła zaskakująco dobrze. Sałata z pieczonymi warzywami jest tak sycąca, że możesz ją potraktować jako pełen posiłek.
Sałata z pieczonymi warzywami – składniki
proporcje na 2 duże porcje lub 4 mniejsze (jako dodatek)
- 4 garście sałaty mieszanej
- 1/2 czerwonej papryki
- 1 czerwona cebula
- 1/2 pęczka zielonych szparagów
- 2 pomidory czerwone
- 2 pomidory żółte
- 10 dag szynki
- oliwa
- ocet balsamiczny
- sól, pieprz
- parmezan tarty
Sałata z pieczonymi warzywami – przepis
Rozgrzej piekarnik do 200C.
Pokrój szparagi w kawałki ok. 3 cm, paprykę w kwadraty o boku ok. 2 cm, cebulę w półplastry.
Wymieszaj w misce z łyżką oliwy, solą i pieprzem.
Przełóż na blachę do pieczenia i wstaw do piekarnika na 15 minut.
Umyj sałatę, osusz. Pokrój pomidory w kostkę, wymieszaj z sałatą.
Na 5 minut przed końcem pieczenia warzyw, dorzuć do blachy pokrojoną we wstążki szynkę.
Kiedy warzywa się upieką, odstaw je na chwilę do wystygnięcia, po czym dorzuć do miski z sałatą i pomidorami. Dopraw oliwą, octem balsamicznym, parmezanem.
Related posts
1 Comment
Comments are closed.

Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl
[…] Sałata z pieczonymi warzywami […]