Jesteśmy tak stworzeni, że wszystko, co słodkie, jest kuszące. Słodkie ziemniaki (i powstające z nich słodkie frytki) to bardzo ciekawe warzywo, które warto wprowadzić do jadłospisu.

Pieczone słodkie frytki – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 2 ziemniaki słodkie (jakieś 500 g)*
  • 2 – 3 łyżki oliwy
  • sól
  • czosnek
  • mielona papryka, np. wędzona lub wędzona i ostra

* Słodkie ziemniaki potrafią być monstrualne, ale nie polecam ich kupować, bo do pokrojenia trzeba masy siły. Lepiej wziąć kilka mniejszych.

Piekarnik rozgrzać do 200C.

Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.

Pokrojone ziemniaki zamoczyć w oliwie i obtoczyć w mieszance soli, czosnku i papryki (proporcje przypraw wedle uznania). Ułożyć pojedynczo na blasze i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przewrócić je i wstawić na kolejne 10 minut.

Pieczone słodkie frytki mają charakterystyczny smak, ale nie są bardzo słodkie. Wypróbuj, zanim uznasz, że to nie dla Ciebie.