Jesteśmy tak stworzeni, że wszystko, co słodkie, jest kuszące. Słodkie ziemniaki (i powstające z nich słodkie frytki) to bardzo ciekawe warzywo, które warto wprowadzić do jadłospisu.
Pieczone słodkie frytki – przepis
proporcje na 4 porcje
- 2 ziemniaki słodkie (jakieś 500 g)*
- 2 – 3 łyżki oliwy
- sól
- czosnek
- mielona papryka, np. wędzona lub wędzona i ostra
* Słodkie ziemniaki potrafią być monstrualne, ale nie polecam ich kupować, bo do pokrojenia trzeba masy siły. Lepiej wziąć kilka mniejszych.
Piekarnik rozgrzać do 200C.
Ziemniaki obrać i pokroić w plastry.
Pokrojone ziemniaki zamoczyć w oliwie i obtoczyć w mieszance soli, czosnku i papryki (proporcje przypraw wedle uznania). Ułożyć pojedynczo na blasze i wstawić do piekarnika na 15 minut. Po tym czasie przewrócić je i wstawić na kolejne 10 minut.
Pieczone słodkie frytki mają charakterystyczny smak, ale nie są bardzo słodkie. Wypróbuj, zanim uznasz, że to nie dla Ciebie.
Related posts
![](https://jestpieknie.pl/wp-content/uploads/2018/12/a4-250x250.jpg)
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl