Podobno przepis na sałatkę cesarską powstał w latach 20. XX wieku. Podobno w oryginale nie było filetów z sardeli (anchois). Podobną sałatkę już tu pokazywałam, pod nazwą sałata Czarka. Dziś kolej na przepis bardziej zbliżony do oryginału, ale odchudzony – tak, żeby był w pełni zgodny z zasadami diety South Beach. Sałatka cesarska w wersji, którą tu proponuję, to świetne danie na imprezę!

Sałatka cesarska – przepis

proporcje na 3-4 porcje

  • 1 duży, podwójny filet z kurczaka
  • 1 głowa sałaty rzymskiej
  • 3-4 łyżki tartego parmezanu
  • 2 ząbki czosnku
  • 50 ml oliwy
  • 8-10 anchois, filetów z sardeli (ze słoika, marynowanych)
  • 2 łyżeczki sosu Worcestershire
  • 1 łyżeczka musztardy Dijon
  • sok z 1 cytryny
  • pieprz
Zmiksować czosnek, sardele, sos Worcestershire, musztardę, sok z cytryny i oliwę.
Filet podzielić na połowy, oddzielić polędwiczki spod spodu. Ułożyć w płaskim naczyniu, polać 2-3 łyżkami powstałego sosu. Odstawić na godzinę.
Po tym czasie filet zgrillować na patelni grillowej (po ok. 8 minut na stronę).
Sałatę pokroić we wstążki (proponuję przedtem przeciąć liście na pół, inaczej będzie ładnie wyglądać, ale trudno będzie jeść).
Zgrillowane mięso pokroić w cienkie paski.
Podać osobno mięso, sałatę, parmezan i resztę sosu – każdy zrobi sobie porcję na bieżąco i sałata nie zwiędnie.
Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
Google+274
YouTube3k
Instagram5k