Krewetki zjem zawsze i wszędzie, w każdej wersji z równą ochotą. Sałatka z krewetkami miała w zasadzie być sałatką cesarską, tyle że z krewetkami zamiast kurczaka, ale okazało się, że nie mam już grzanek ani ochoty wychodzić po pieczywo do nich. Pozmieniałam więc to i owo, dodałam inne przyprawy i oto jest sałatka z krewetek na słodko-ostro. Słodyczy dodaje ocet balsamiczny – wybierz, jeśli możesz, taki nieco droższy, gęstszy, bardziej skoncentrowany. Ma zupełnie inny smak niż te najtańsze.

Sałatka z krewetkami: składniki

  • 100 g sałaty (np. szpinaku)
  • 200 g krewetek
  • 1 pita
  • 3 łyżki oliwy
  • 2 łyżki octu balsamicznego
  • szczypta płatków papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • parmezan


Sałatka z krewetkami: przepis

Krewetki obrać. Chleb pita porwać na nieduże kawałki.

Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać paprykę i czosnek. Dorzucić pitę i krewetki, dusić 3-5 minut (aż krewetki zróżowieją i lekko podpieką).

Posiekać szpinak, wymieszać z resztą oliwy i octem balsamicznym.

Rozłożyć sałatę na talerzach, na tym ułożyć pitę z patelni i krewetki, dodać kilka wiórków parmezanu.

Sałatka z krewetkami: uwagi

Według wielu ludzi, mieszanie owoców morza i parmezanu to zbrodnia. Jeśli też tak uważasz, pomiń go, zastąp serem kozim o podobnej konsystencji albo czymkolwiek, co według Ciebie bardziej tutaj pasuje.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube
Instagram