Makaron meksykański – brzmi jak dziwne połączenie, bo gdzie Włochy, a gdzie Meksyk. Ale smakuje bardzo dobrze – wiem, co mówię. I, co ważne, makaron meksykański to szybkie danie jednogarnkowe!

Makaron meksykański – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 500 g makaronu spaghetti
  • 1 puszka pomidorów
  • 500 ml bulionu warzywnego
  • 2 łyżki ostrego sosu (lub więcej, jeśli lubisz bardziej pikantne potrawy)
  • 1 duża czerwona cebula
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka suszonego oregano
  • szczypta pieprzu
  • 50 g tartego cheddara
  • 2 łyżki oliwy
  • kilka plasterków limonki

Warzywa (paprykę i cebulę) pokroić w cienkie paski. Czosnek posiekać.

W dużym garnku rozgrzać oliwę, dodać warzywa, czosnek, przyprawy, makaron, pomidory i bulion. Zamieszać, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym gazie około 10 minut.

Po wyłączeniu dodać starty ser, wymieszać.

Podawać z plastrami limonki.

Przepis znalazłam w blogu Baker by Nature, ale trochę go zmodyfikowałam.

PS – makaron meksykański świetnie poddaje się mrożeniu.