Ostatnio kebab to ukochane danie Polaków. Mój przepis na domowy kebab jest gdzieś pomiędzy wersją tradycyjną a tą znaną z naszych budek.

Domowy kebab – składniki

  • 2 pity razowe
  • duży pomidor
  • rukola
  • serek Philadelphia low-fat
  • filet z kurczaka
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy
  • kilka kropli sosu tabasco

Domowy kebab – przepis

Kurczaka rozdziel na dwie części, namocz w wymieszanym sosie sojowym, syropie z agawy i tabasco. Odstaw na godzinę. Po tym czasie rozgrzej piekarnik do 200C i upiecz kurczaka na blasze (około 15 minut, warto raz przewrócić).

Wyjmij, odstaw do przestudzenia. Pokrój w paski.

Pitę przekrój, posmaruj po obu stronach serkiem Philadelphia. Na jednej połowie ułóż rukolę, pół pokrojonego w plastry pomidora i połowę kurczaka. Przykryj drugą połową pity. Można chwilę podgrzać przed podaniem.

Domowy kebab można też zabrać do pracy, wystarczy ciasno owinąć folią aluminiową, żeby się nie rozleciał. Jeśli ktoś planuje zjeść kebab w domu – do serka można dodać zmielone 2 ząbki czosnku.