Celebrować śniadanie, czy pomijać? Moim zdaniem, w tygodniu trudno o czas na celebrację, ale nie należy rezygnować z tego posiłku. Prawie wszystko, co widzisz tutaj na zdjęciu, da się przygotować wcześniej, więc nie ma wymówek – sycące śniadanie to dobry początek dnia.

Sycące śniadanie: składniki

  • 2 jajka
  • 1/2 opakowania serka wiejskiego
  • 2 kawałki pasztetu włoskiego (ok. 50 g)
  • 1 pomidor
  • garstka liści bazylii
  • 1 łyżeczka oliwy
  • 1/2 łyżeczki octu z czerwonego wina

Sycące śniadanie: przepis

Pasztet włoski robi się szybko (przepis tutaj) – ale nie aż tak, żeby dało się go przygotować rano przed wyjściem z domu. Chyba, że ktoś naprawdę wcześnie wstaje. Polecam zrobić go więcej i jeść trochę na zimno, jak tu i trochę na ciepło, jako element obiadu.

Jajka ugotować na twardo – metodą tradycyjną albo taką, w której wodę z jajkami doprowadza się do wrzenia, po czym wyłącza palnik i zostawia garnek w spokoju na 12 minut. Zużywa się mniej energii (a mniejsze wykorzystanie energii jest eko) i żółtko nie nabierze tej zielonkawej otoczki.

Pomidor pokroić w kostkę, porwać bazylię, skropić oliwą i octem z czerwonego wina.

Serek wyjąć z opakowania.

Jak widać, przygotowanie wszystkiego nie zajmie Ci dużo czasu (jajka mogą się gotować, kiedy bierzesz prysznic czy robisz makijaż). Smacznego!