Warzywny dodatek do obiadu, do mięsa z grilla – domowy coleslaw to coś, co pasuje na wiele okazji. Jasne, można kupić dowolną ilość w sklepie, ale teraz, kiedy młoda kapusta pojawia się w sklepach, warto zrobić domową wersję.

Domowy coleslaw – składniki

proporcje na 4 duże porcje

  • 1 główka młodej kapusty
  • 1 pęczek pietruszki
  • 1 średniej wielkości cebula czerwona
  • 3 łyżki śmietany
  • 3 łyżki maślanki
  • 2 łyżki sosu worcestershire
  • 1 łyżeczka tabasco

Domowy coleslaw – przepis

Kapustę pokrój drobno.

Posiekaj pietruszkę, dodaj do kapusty.

Posiekaj i sparz cebulę, odsącz, dodaj do reszty warzyw.

Zmieszaj składniki sosu, dodaj do warzyw.

Dobrze wymieszaj całość, odstaw do lodówki co najmniej na godzinę.

Domowy coleslaw wytrzyma w lodówce 1-2 dni.