Udało mi się wreszcie kupić kuskus perłowy w zwyczajnym sklepie – nie trzeba już szukać go w sklepach z żywnością orientalną. Musiałam od razu coś przygotować – przejrzałam więc zawartość lodówki i oto jest sałatka z kuskusem i fetą. Jeśli nie masz kuskusu perłowego (inna nazwa to maftoul albo moghrabieh), użyj normalnego. Smak będzie podobny.

Sałatka z kuskusem i fetą – przepis

proporcje na 2 duże porcje (jako pełne danie) albo 4 porcji (jako przystawka)

  • 4 łyżki kuskusu perłowego (maftoul)
  • 2 pomidory średniej wielkości
  • garść szpinaku
  • ok. 100 g fety
  • 1 łyżka posiekanej pietruszki
  • 1 łyżka posiekanej mięty
  • 2+1 łyżka oliwy
  • 1 łyżka octu z czerwonego wina
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • sól
  • pieprz

salatka z kuskusem i feta

Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy. Wrzuć na nią kuskus perłowy, przesmażaj mieszając. Po 2-3 minutach wlej wodę, zagotuj i gotuj tyle, ile jest podane na opakowaniu.

Jeśli masz normalny kuskus, możesz go tylko zalać wrzątkiem albo potraktować tak, jak kuskus perłowy.

W międzyczasie zmieszaj sos: 2 łyżki oliwy, ocet, wędzoną paprykę, sól i pieprz.

Umyj i posiekaj liście szpinaku, pokrój w kostkę pomidory i fetę. Dodaj posiekaną pietruszkę i miętę.

Odcedź kuskus perłowy i lekko przestudź. Dodaj do warzyw z serem i ziołami.

Polej wszystko sosem, wymieszaj.

Podawaj od razu – ale sałatka z kuskusem i fetą może poczekać 2-3 godziny. Potem pomidory zrobią się zbyt zwiędłe. Jeśli przygotowujesz ją z dużym wyprzedzeniem, pomidory pokrój i dodaj na samym końcu.

salatka z kuskusem i feta