Pikantna pasta z tuńczyka

Większość przepisów na pastę z tuńczyka, jakie znalazłam, zawiera majonez. Da się jednak zrobić tę pastę inaczej – wypróbuj mój przepis i powiedz, jak Ci się podoba.

Pikantna pasta z tuńczyka – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 puszka (80 g) tuńczyka w oliwie – ja polecam Rio Mare
  • 3 łyżki dobrego sera białego – mój ulubiony to twaróg Ziembińskich, do kupienia np. w sieci Piotr i Paweł
  • 1 łyżeczka sosu sriracha
  • 1 łyżeczka świeżo posiekanego szczypiorku

pasta z tunczyka

Jeśli nie masz tuńczyka w oliwie, użyj tuńczyka w sosie własnym – odsącz sos i dodaj do ryby ok. 1 łyżki dobrej oliwy. Wymieszaj z serem białym i sosem sriracha, dodaj szczypiorek. Szczypiorek możesz zastąpić koperkiem – to też bardzo dobrze pasuje. Taka pasta z tuńczyka jest doskonała na kanapkach rano, ale jeśli podasz ją na kawałkach pumpernikla gościom, na pewno będą zadowoleni.

Nie polecam przechowywania w lodówce dłużej niż kilka godzin.

Co do sosu sriracha – jest wyjątkowy i nie da się go, moim zdaniem, zastąpić ani harissą, ani sosem chili (poza tym – sprawdź, ile cukru zawiera typowy sos chili, np. Tao Tao). Jest to jeden z tych dodatków, które zawsze mam w lodówce. Spróbuj, polecam!

Znajdź mnie również na:
RSS
Google+274
https://jestpieknie.pl/pikantna-pasta-tunczyka/
YouTube2k
Instagram5k

Leave a Reply