Ile razy słyszę „a co to ja, królik jestem, żeby jeść sałatę?”, mam ochotę odpowiedzieć „na tygrysa też nie wyglądasz”. Nie ma nieodpowiednich dla „prawdziwych mężczyzn” posiłków, są różne smaki, które warto poznać. Nawet, jeśli na końcu nie jadamy móżdżku na toście codziennie, to powinno się wszystkiego spróbować, żeby wyrobić sobie opinię. Sałata ze stekiem to danie, któremu naprawdę nic nie brakuje. Spróbuj!

Sałata ze stekiem: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 300 g wołowiny
  • 100 g rukoli
  • 1 łyżka posiekanej czerwonej cebuli
  • 1 łyżka kaparów
  • parmezan (w kawałku)
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz

Sałata ze stekiem: przepis

Zgrilluj mięso – tak, żeby było średnio wysmażone. O tym, jak grillować steki, najlepiej wie Marcin, więc nie będę nic dodawać. Po zgrillowaniu, odstaw je na chwilę przed pokrojeniem.

Tymczasem posiekaj cebulę, kapary, dodaj umytą rukolę (jeśli liście są bardzo długie, przetnij je na pół), oliwę i sok z cytryny. Dobrze wymieszaj, rozłóż na talerzach.

Pokrój stek w wąskie plastry, rozłóż na sałacie. Dodaj po kilka wiórków parmezanu.

Podawaj od razu.