Dowcip o tym, że mogłabym napisać książkę pt. „Filet z kurczaka na 100 sposobów”, ma w sobie sporo prawdy. Poza mielonym mięsem z indyka, jedyny drób, jaki kupuję regularnie, to filet z kurczaka. Można go wkroić do zupy tajskiej, można dodać do stir-fry, no i można grillowany filet z kurczaka użyć w sałacie. Dziś wersja super prosta, jak chodzi o składniki, ale wyjątkowo smaczna. Do dzieła!

Sałata z kurczakiem i suszonymi pomidorami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g rukoli, roszponki lub szpinaku (sałaty o zdecydowanym smaku i mocnych liściach – sałata masłowa zwiędnie za szybko)
  • łebek czosnku
  • 100 ml oliwy
  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 2 łyżki musztardy Dijon
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • garść czarnych oliwek
  • 6 suszonych pomidorów
  • sól
  • pieprz

Oliwę wlej do niedużego rondla. Obierz czosnek, wrzuć na oliwę i duś około 20 minut, mieszając, aż będzie miękki i złoty. Uwaga – tutaj nie ma skrótów. Jeśli zostawisz czosnek na pastwę losu, wyjdzie czarny, a nie o to chodzi.

W międzyczasie oczyść i rozdziel filet z kurczaka, oprósz solą i pieprzem, zgrilluj na patelni grillowej.

Jeśli czosnek był naprawdę duży, to część confitowanych ząbków możesz zostawić na potem – zalej je tylko oliwą. Te, których chcesz użyć, zmiksuj z 2 łyżkami oliwy, w której się gotowały, musztardą i octem. Dopraw według potrzeby solą i pieprzem.

Rozłóż na talerzach sałatę, pokrojone na pół oliwki, pokrojone w paski pomidory i kurczaka, polej sosem. Podawaj od razu.

Przepis znaleziony w Saveur.