Sałata z fasolą i fetą to pomysł na dni, kiedy jest za gorąco, żeby gotować czy piec. Takie zestawienie jest sycące, a szpinak wytrzyma kilka godzin w pudełku na obiad, które zabieramy do pracy.

Sałata z fasolą i fetą – przepis

proporcje na 2 porcje

  • około 100 g szpinaku
  • 1 duży ogórek
  • 50g sera feta
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżeczka octu z czerwonego wina
  • 1 ostra papryczka marynowana
  • garść mięty

Szpinak umyć, rozłożyć na talerzach.

Ogórek pokroić w ćwierćplasterki. Przełożyć do miski.

Fasolę odsączyć, opłukać. Dodać do miski z ogórkiem.

Zmiksować pietruszkę, czosnek, ocet, papryczkę i miętę. Polać tym fasolę i ogórek, wymieszać. Rozłożyć na szpinaku.

Pokroić fetę w kostkę lub ugnieść widelcem, rozdzielić między talerze.

W lodówce całość wytrzyma przynajmniej do następnego dnia – o ile użyje się szpinaku. Inne sałaty będą na to zbyt delikatne.