Mój przepis na kurczaka Buffalo z wolnowaru jest świetny, ale półtora kilograma kurczaka to sporo. Jak się nie znudzić, jedząc ciągle to samo? Mam dwa sposoby. Pierwszy to zamrożenie części jedzenia – to, na co nie możesz patrzeć dziś, będzie królewskim posiłkiem za kilka tygodni. Drugi sposób to żonglowanie dodatkami i sposobami podania. Tak powstał makaron z kurczakiem w pikantnym sosie.

Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 120 g makaronu pełnoziarnistego (lub innego, który lubisz)
  • 250 g kurczaka z wolnowaru
  • 500 ml przecieru pomidorowego
  • 1 cebula
  • spray do smażenia
  • duża garść świeżej bazylii

Makaron z kurczakiem w pikantnym sosie – przepis

Makaron ugotować al dente, zgodnie z instrukcją na opakowaniu.
W tym czasie sprayem spryskać patelnię, posiekać i poddusić cebulę. Dodać kurczaka i sos pomidorowy, wymieszać, poddusić kilka minut. Doprawić w razie potrzeby.
Podawać na ciepło, posypane posiekaną bazylią.