Pikantny kurczak z dynią może oznaczać wiele dań, od zapiekanki po curry. Ja mam słabość do kuchni amerykańskiej – chociaż dla wielu ludzi to tylko wysokoprzetworzone, tłuste jedzenie, to ja tak nie uważam. Delikatne mięso doprawione ostrym sosem z papryki, podane z masą warzyw, to dla mnie prawdziwa uczta – ale też świetny pomysł na obiad do pracy. Spróbujesz?

Pikantny kurczak z dynią – składniki

proporcje na 4-6 porcji

  • 1 dynia makaronowa
  • podwójny filet z kurczaka
  • 3 cebule
  • 2 marchewki
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 papryka zielona
  • 5 łyżek ostrego sosu z papryki
  • 2 łyżki majonezu
  • sól
  • pieprz
  • oliwa

Pikantny kurczak z dynią – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Przekroić dynię na pół, skropić oliwą, posypać solą i pieprzem. Piec około godziny, aż widelcem można będzie wyciągać z niej nitki miąższu, przypominające makaron.

W międzyczasie pokroić kurczaka w kostkę na jeden kęs, paprykę w cienkie paski, czosnek posiekać, cebulę pokroić w półplasterki, marchew zetrzeć na tarce.

Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, wrzucić kurczaka, doprawić solą i pieprzem, smażyć aż będzie rumiany. Zdjąć z patelni.

Na patelni rozgrzać drugą łyżkę oliwy, wrzucić warzywa, dusić do miękkości.

Dynia powinna już być gotowa. Odstawić do wystudzenia, oddzielić miąższ.

Dodać z powrotem kurczaka na patelnię. Wlać sos z papryki, dobrze wymieszać.

Rozłożyć na talerzu lub w miseczce dynię, kurczaka z warzywami w sosie, na to po pół łyżeczki majonezu. Podawać na ciepło.