Połączenie zwyczajnych, codziennych składników zyskuje na jakości i smaku dzięki dressingowi. Nie pomijaj go – to on sprawia, że pikantna sałata z kurczakiem i fasolą jest taka dobra!

Pikantna sałatka z kurczakiem i fasolą – składniki

proporcje na 2 porcje – ale jeśli zrobisz więcej, to wytrzyma do następnego dnia w lodówce

  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 duży pomidor lub 2 średnie
  • 1/2 cebuli czerwonej
  • 1/2 fileta z kurczaka
  • 2 duże garście rukoli
  • 3 papryki peperoni (marynowane)
  • 1 ząbek czosnku, posiekany
  • 2 łyżki soku z limonki
  • 1 łyżeczka tabasco
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta soli
  • szczypta pieprzu
  • szczypta słodkiej papryki w proszku

Pikantna sałatka z kurczakiem i fasolą – przepis

Filet z kurczaka zgrillować.

W międzyczasie zmieszać składniki sosu (od czosnku do papryki włącznie). Odstawić.

Fasolę odcedzić, opłukać.

Z peperoni usunąć nasiona, posiekać.

Pomidory pokroić w kostkę.

Cebulę posiekać, zalać wrzątkiem na minutę, odcedzić.

Zgrillowanego fileta pokroić w kawałki na jeden kęs.

Wymieszać fasolę, kurczaka, cebulę, peperoni, pomidory i rukolę. Zalać sosem, dobrze wymieszać.

Można podać od razu albo po godzinie lub dwóch w lodówce.