Pizza z bakłażana powstała u mnie w kuchni przed laty jako przepis na pierwszą fazę diety South Beach. Przez ten czas wiele się zmieniło, nie staram się trzymać kurczowo zasad tej diety, bo też stan wiedzy o odżywianiu uległ zmianie i wiele porad się zwyczajnie przeterminowało. Ale pizza bez ciasta to dobry pomysł, kiedy chcesz podać coś efektownego, a wiesz, że część z gości unika glutenu w diecie. Pizza z bakłażana jest bezglutenowa, a w dodatku wegetariańska. I na dodatek przepyszna!

To Ci się przyda:

patelnia z pokrywką
blacha do pieczenia
ostry nóż
tarka

Pizza z bakłażana: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 bakłażany (im większą mają średnicę, tym lepiej)
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • suszone oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 150 g mozzarelli

Pizza z bakłażana: przepis

Bakłażany pokroić w plastry o równej grubości (około 1,5 – 2 cm), rozłożyć na ręczniku papierowym, posolić, zostawić na 15 minut. Po tym czasie odwrócić, posolić z drugiej strony.

Kiedy bakłażany ociekają, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Posiekać czosnek, podsmażyć. Pokroić pomidory w kostkę, dodać do patelni, doprawić solą, pieprzem i oregano.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Oczyścić bakłażany z nadmiaru soli, wytrzeć, ułożyć na blasze, spryskać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.

W tym czasie sos pomidorowy akurat się zrobi.

Bazylię posiekać, mozzarellę zetrzeć na tarce.

Wyjąć blachę z piekarnika, na każdy plaster wlać łyżkę sosu, posypać bazylią i serem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.

Jeśli podobał Ci się ten przepis, polecam Ci też inne moje przepisy na pizzę: kurczak jak pizza, śniadaniowa pizza meksykańska oraz mój sprawdzony klasyk: błyskawiczna pizza na razowym cieście.