Pizza z bakłażana? Ale jak to, tak bez ciasta? Jasne. W końcu to, co się liczy, to wierzch. A ten jest tutaj przepyszny.


Pizza z bakłażana – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 2 bakłażany (im większą mają średnicę, tym lepiej)
  • 3 pomidory
  • 4 ząbki czosnku
  • garść świeżej bazylii
  • suszone oregano
  • oliwa
  • sól
  • pieprz
  • 150 g mozzarelli

Pizza z bakłażana – przepis

Bakłażany pokroić w plastry o równej grubości (około 1,5 – 2 cm), rozłożyć na ręczniku papierowym, posolić, zostawić na 15 minut. Po tym czasie odwrócić, posolić z drugiej strony.

Kiedy bakłażany ociekają, rozgrzać na patelni łyżkę oliwy. Posiekać czosnek, podsmażyć. Pokroić pomidory w kostkę, dodać do patelni, doprawić solą, pieprzem i oregano.

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Oczyścić bakłażany z nadmiaru soli, wytrzeć, ułożyć na blasze, spryskać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec około 25 minut.

W tym czasie sos pomidorowy akurat się zrobi.

Bazylię posiekać, mozzarellę zetrzeć na tarce.

Wyjąć blachę z piekarnika, na każdy plaster wlać łyżkę sosu, posypać bazylią i serem. Wstawić do piekarnika na 5 minut.

Sos pochodzi z książki Julii Childs, ale ja znalazłam go u niezawodnej Kalyn.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k