Jakiś czas temu pokazywałam przepis na pizzę bez zagniatania. Jest świetna, ale trzeba mieć w domu drożdże i 2 godziny czasu. Zatem dziś pizza błyskawiczna, bez drożdży, na razowym cieście. Wymyślone na podstawie przepisu na arabską pizzę.

Błyskawiczna pizza na razowym cieście

proporcje na 2 spore pizze

  • 200g mąki pełnoziarnistej
  • 70 ml wody gazowanej
  • 35 ml oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia
  • oregano
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 puszki przecieru pomidorowego
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej
  • 100g mozzarelli lub innego sera
  • garść oliwek
  • jedna średnia czerwona cebula
  • kawałek grillowanej, marynowanej papryki

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wodę i oliwę wlać do naczynia, zmiksować (blenderem, parę sekund wystarczy).

W misce zmieszać mąkę, szczyptę soli, pieprzu, bazylii i oregano. Dodać 2/3 wody z oliwą, wymieszać do powstania ciasta. Wyrobić odrobinę (powstanie kula ciasta). Jeśli wygląda na to, że ciasto jest za suche, dolać resztę wody z oliwą.

Odmierzyć 4 kawałki papieru do pieczenia z grubsza na wielkość półki w piekarniku.

Kulę ciasta przedzielić na pół.

Połowę ciasta ułożyć na jednym kawałku papieru, lekko rozciągnąć, przykryć drugim kawałkiem, wałkować aż ciasto będzie kompletnie cienkie.

Powtórzyć z pozostałą połową ciasta.

W międzyczasie w miseczce zmieszać przeciery, posiekany czosnek, doprawić solą, pieprzem, bazylią i oregano.

Odkryć placki.

Posmarować każdy z placków połową sosu (bardzo polecam taki szeroki pędzel z IKEA)

Położyć na plackach po kilka plastrów szynki. Oliwki pokroić w plasterki, posypać nimi pizzę. Paprykę pokroić w paski, rozłożyć na pizzy. Dodać cebulę, pokrojoną w półplasterki.

Zetrzeć ser na tarce, posypać pizzę.

Wstawić do piekarnika na 10 minut.

blyskawiczna pizza 

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k