Przejrzałam szafki i znalazłam puszkę bobu, która czekała na swoją kolej. Zupa z bobem jest szybka, sycąca, nie wymaga dziwnych składników.

Zupa z bobem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 puszka bobu
  • 1 puszka mieszanych rodzajów fasoli
  • 200g marchwi
  • 1 przecier pomidorowy
  • 1 litr wody (chociaż lepszy byłby domowy bulion)
  • liście laurowe
  • płatki papryki
  • sos tabasco
  • sól
  • pieprz

Zupa z bobem – przepis

W garnku zagotować wodę, doprawioną płatkami papryki, solą, pieprzem i liśćmi laurowymi. Marchew pokroić na talarki, wrzucić, gotować ok. 10 minut, po czym dorzucić osączone fasole i bób. Dodać przecier pomidorowy i tabasco. Zamieszać, gotować na małym gazie 15 minut.

Zupa z bobem – uwagi

To w zasadzie sposób na wyczyszczenie zapasów – miałam torbę mini-marchewek, wspomniany już bób, mieszankę fasoli i postanowiłam coś z tego zrobić. Jeśli ma się bulion, sprawa jest prostsza, ale ugotowanie zupy na wodzie też jest możliwe.