Najprostszy sposób na nadanie wyrazu nudnym składnikom – a nie czarujmy się, filet z kurczaka czy indyka jest prze-nudny – to ciekawe dodatki. Tutaj mamy słone, wyjątkowo wydajne smakowo sardele czyli anchois. Sałatka z anchois nie wymaga wielkich umiejętności, a na pewno będzie smakować. Spróbujesz?

Sałatka z anchois – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 400g filetu z kurczaka lub indyka
  • sól
  • pieprz
  • tymianek
  • 2-3 ogórki gruntowe
  • 1 łyżeczka majonezu
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • kilka anchois

Rozgrzać piekarnika do 200C.

Filet z kurczaka natrzeć solą, pieprzem i ziołami, piec 20 minut w piekarniku. Wystudzić.

Ogórki pokroić w kostkę, dodać pokrojonego w kostkę kurczaka.

Anchois wyjąć ze słoika, pokroić drobno. W miseczce zmieszać z majonezem i sokiem z cytryny, ucierając.

Dodać sos do miski z indykiem i ogórkiem, dobrze wymieszać.