Przyznaję, niektóre dania, które przygotowuję, są skomplikowane. Kaczka z soczewicą, żeby daleko nie szukać, wymaga i cierpliwości, i paru składników, które może nie zawsze da się znaleźć w sklepie na rogu. Ale kaczka pieczona z ziemniakami to już danie banalnie łatwe.
Spis treści
Kaczka pieczona z ziemniakami: składniki
- 4-6 nóg z kaczki
- 2-3 łyżki tłuszczu z kaczki
- 500 g ziemniaków
- 250 g szalotek
- 2 jabłka
- sól
- pieprz
- świeży tymianek
Kaczka pieczona z ziemniakami: przepis
Rozgrzej piekarnik do 175C.
W garnku żaroodpornym (ten ze zdjęcia to owalna brytfanna Le Creuset 27 cm, dla orientacji, ale nada się każde naczynie żaroodporne) rozgrzej tłuszcz z kaczki. Natrzyj nogi kaczki solą i pieprzem, ułóż w naczyniu skórą do dołu i smaż 8-10 minut. Kiedy łatwo będzie je oderwać od dna, przewróć na drugą stronę.
W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę (jeśli są bardzo duże) albo w ćwiartki (jeśli to młode ziemniaki). Szalotki obierz. Jabłka pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Wymieszaj ze sobą z grubsza ziemniaki, szalotki i jabłka, po czym ułóż to między nogami kaczki. Na wierzch rzuć kilka gałązek tymianku.
Wstaw do piekarnika, przykryte, na jakieś 1.5 godziny. Po godzinie odkryj, podlej tłuszczem z kaczki ziemniaki, piecz kolejne 30 minut.
Kaczka pieczona z ziemniakami: uwagi
Co podać do kaczki pieczonej z ziemniakami?
Im prościej, tym lepiej. Dowolna zielenina z lekkim, cytrynowym dressingiem będzie w sam raz. Wiem, że w Polsce lubimy sałatę ze śmietaną, ale tłusta śmietana będzie tutaj przesadna, bo całe danie jest już tłuste. Trzeba to przeciąć czymś kwaskowatym. Jeśli masz ulubione kwaśne przetwory – sprawdzą się wyśmienicie.
Czy można mrozić to danie?
Hm, nie jestem przekonana. Z ziemniaków itd. zrobi się paćka, one będą bardzo miękkie już po upieczeniu. Myślę, że można to 2-3 dni przechować w lodówce, ale to wszystko.
Czy zamiast szalotki można dać zwykłą cebulę?
W zasadzie tak, bo upieczona cebula będzie słodkawa, ale wybierałabym raczej mniejsze sztuki, żeby uniknąć wielkich kawałków cebuli.
Jakie jabłka będą najlepsze?
Im twardsze i kwaśniejsze, tym lepsze, ale ja wzięłam to, co miałam na półce (Champion) i sprawdziły się idealnie.
Inne dania tego typu:
Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.
Related posts
Cześć!
Mam na imię Ania. W moim blogu znajdziesz masę porad o tym, jak dobrze wybierać – tak, żeby było pięknie. Szukasz przepisu na obiad, chcesz zrobić udane zakupy, a może nie wiesz, jak rozpoznać podróbkę? Zapraszam!Masz pytania? Napisz do mnie:
ania@jestpieknie.pl