Przyznaję, niektóre dania, które przygotowuję, są skomplikowane. Kaczka z soczewicą, żeby daleko nie szukać, wymaga i cierpliwości, i paru składników, które może nie zawsze da się znaleźć w sklepie na rogu. Ale kaczka pieczona z ziemniakami to już danie banalnie łatwe.

Kaczka pieczona z ziemniakami: składniki

  • 4-6 nóg z kaczki
  • 2-3 łyżki tłuszczu z kaczki
  • 500 g ziemniaków
  • 250 g szalotek
  • 2 jabłka
  • sól
  • pieprz
  • świeży tymianek

kaczka pieczona z ziemniakami

Kaczka pieczona z ziemniakami: przepis

Rozgrzej piekarnik do 175C.

W garnku żaroodpornym (ten ze zdjęcia to owalna brytfanna Le Creuset 27 cm, dla orientacji, ale nada się każde naczynie żaroodporne) rozgrzej tłuszcz z kaczki. Natrzyj nogi kaczki solą i pieprzem, ułóż w naczyniu skórą do dołu i smaż 8-10 minut. Kiedy łatwo będzie je oderwać od dna, przewróć na drugą stronę.

W międzyczasie pokrój ziemniaki w kostkę (jeśli są bardzo duże) albo w ćwiartki (jeśli to młode ziemniaki). Szalotki obierz. Jabłka pokrój w ósemki, wytnij gniazda nasienne. Wymieszaj ze sobą z grubsza ziemniaki, szalotki i jabłka, po czym ułóż to między nogami kaczki. Na wierzch rzuć kilka gałązek tymianku.

Wstaw do piekarnika, przykryte, na jakieś 1.5 godziny. Po godzinie odkryj, podlej tłuszczem z kaczki ziemniaki, piecz kolejne 30 minut.

kaczka pieczona z ziemniakami

Kaczka pieczona z ziemniakami: uwagi

Co podać do kaczki pieczonej z ziemniakami?

Im prościej, tym lepiej. Dowolna zielenina z lekkim, cytrynowym dressingiem będzie w sam raz. Wiem, że w Polsce lubimy sałatę ze śmietaną, ale tłusta śmietana będzie tutaj przesadna, bo całe danie jest już tłuste. Trzeba to przeciąć czymś kwaskowatym. Jeśli masz ulubione kwaśne przetwory – sprawdzą się wyśmienicie.

Czy można mrozić to danie?

Hm, nie jestem przekonana. Z ziemniaków itd. zrobi się paćka, one będą bardzo miękkie już po upieczeniu. Myślę, że można to 2-3 dni przechować w lodówce, ale to wszystko.

Czy zamiast szalotki można dać zwykłą cebulę?

W zasadzie tak, bo upieczona cebula będzie słodkawa, ale wybierałabym raczej mniejsze sztuki, żeby uniknąć wielkich kawałków cebuli.

Jakie jabłka będą najlepsze?

Im twardsze i kwaśniejsze, tym lepsze, ale ja wzięłam to, co miałam na półce (Champion) i sprawdziły się idealnie.

Inne dania tego typu:

Kurczak pieczony z koprem włoskim i ziemniakami

Kurczak po koreańsku z pastą gochujang

Kurczak pieczony z jabłkami

Linki w tekście mogą być afiliacyjne. Nie wpływa to na moje opinie.