Złota zupa powstała dlatego, że potrzebujemy czegoś rozgrzewającego, treściwego, smacznego. A przy okazji robię czyszczenie zamrażarki i musiałam jakoś zagospodarować część półproduktów.

Złota zupa: składniki

proporcje na 8-10 porcji

  • 500 ml bulionu (patrz: uwagi)
  • 500 g puree z dyni
  • 1 torba warzyw mrożonych (patrz: uwagi)
  • 2 puszki mleka kokosowego
  • 3 łyżki kurkumy
  • 2 cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżka oleju o neutralnym smaku
  • 4 łyżki pasty curry
  • 2 łyżki pasty z krewetek (patrz: uwagi)

Do podania:

  • makaron ryżowy
  • sok z limonki
  • szczypior

Złota zupa: przepis

Weź duży garnek z pokrywką.

Rozgrzej łyżkę oleju.

Obierz czosnek i wrzuć w całości na olej. Podgrzewaj kilka minut, aż czosnek stanie się złoty. Nie, to nie dlatego zupa nazywa się tak, jak się nazywa. Czosnek możesz już wyrzucić z garnka (tak, na dobre).

Posiekaj i wrzuć do garnka cebulę. Podsmażaj 2-3 minuty, po czym dodaj pastę curry i pastę z krewetek. Wymieszaj wszystko, po minucie wlej bulion, puree z dyni i wsyp warzywa. Zamieszaj, zagotuj.

Dodaj kurkumę i mleko kokosowe, zagotuj i gotuj na minimalnym ogniu przez 30 minut.

Tuż przed podaniem pokrój szczypior i przygotuj makaron ryżowy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Podawaj z sokiem z limonki.

złota zupa przepis

Złota zupa: uwagi

Każdy robi domowy bulion tak, jak lubi i z tego, co lubi. Mój przepis na domowy bulion zawiera mięso drobiowe, ale nie ma problemu z pominięciem go. Wtedy danie będzie wege / wegan.

Mrożone warzywa to moje ułatwienie – jeśli masz w domu surowe warzywa, które chcesz tu dodać, nie ma sprawy. Musi być ich sporo, 400-500 g. Jeśli używasz mrożonych, uważaj na saszetkę z przyprawami – wiele z mieszanek jest z nimi oferowanych.

Pasta z krewetek nie jest obowiązkowa, ale moim zdaniem dodaje smaku. Kupisz ją w sklepach z żywnością azjatycką. Jeśli chcesz zrobić wersję wege / wegan, pomiń pastę z krewetek.

Złota zupa nadaje się do mrożenia NAWET jeśli robisz ją, jak ja, z mrożonek. To dlatego, że zasada o zakazie ponownego zamrażania nie dotyczy produktów bezmięsnych.

Nie dodawaj soku z limonki do całego garnka zupy, bo z dużym prawdopodobieństwem nie zjesz jej na jeden raz, a podgrzewanie zupy z sokiem sprawi, że będzie niesmaczna. Poza tym, każdy sam ustawia sobie, ile chce użyć soku z limonki.

Po co jest puree z dyni? Dla osiągnięcia odpowiedniej konsystencji, złota zupa ma być gęsta. Jeśli nie masz puree z dyni i nie chce Ci się go robić, to zmiksuj połowę zupy, a połowę zostaw tak, jak jest, po czym wymieszaj.