Jeśli nagle okaże się, że gości na obiedzie będzie więcej, dodaj więcej warzyw. Kurczak z warzywami w sosie musztardowym to proste i tanie wyjście – dobre też, kiedy jest koniec miesiąca i trzeba pilnować wydatków. Najlepsza rzecz? Nie wygląda jak czyszczenie lodówki.

Kurczak z warzywami w sosie musztardowym: składniki

Proporcje na 10 porcji

  • 300 g pieczarek
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 5 szt. podudzi z kurczaka, bez kości
  • słoik musztardy (ok. 200 g)
  • 400 g śmietany 12%
  • 2 łyżki oleju o neutralnym smaku (np. rzepakowego)
  • sól
  • pieprz

Kurczak z warzywami w sosie musztardowym: przepis

Weź dużą, głęboką patelnię z pokrywką. Na patelni rozgrzej olej.

Wyjmij z lodówki śmietanę, inaczej może się zwarzyć.

Kurczaka oczyść z ew. kawałków kości (czasem się zdarzają, trzeba na to uważać), oprósz solą i pieprzem po jednej stronie, wrzuć na patelnię, smaż 3 minuty. Po tym czasie przerzuć na drugą stronę, oprósz znów solą i pieprzem i smaż kolejne 3 minuty.

W międzyczasie oczyść pieczarki. Małe możesz wrzucić do sosu w całości, większe pokrój w plastry albo na ćwiartki, w zależności od rozmiaru. Mają być na jeden kęs.

Marchew oczyść, pokrój w talarki.

Cebulę pokrój w cieniutkie półplasterki.

Zdejmij kurczaka z patelni, odłóż na bok.

Na patelnię wrzuć cebulę, duś 3-4 minuty. Po tym czasie dodaj warzywa, wymieszaj, podduszaj około 5 minut.

Dodaj śmietanę i musztardę, wymieszaj.

Kurczaka pokrój – każde podudzie podziel na dwa kawałki. Dodaj go do patelni, wymieszaj z sosem.

Doprowadź do wrzenia, gotuj pod przykryciem 40 minut.

Podawaj z kaszą lub ryżem i wybraną surówką, posypane koperkiem.

kurczak z warzywami w sosie musztardowym

Inne przepisy z musztardą:

Kurczak w sosie musztardowym

Encyklopedia składników: musztarda

Pieczeń w musztardzie

Królik pieczony w musztardzie

Schab z ziołami i musztardą