Jasne, można zrobić kurczaka pieczonego. Można go zgrillować i podać obok musztardę. Ale można to połączyć – a kurczak w sosie musztardowym jest naprawdę wyjątkowo smaczny. Spróbujesz?

Kurczak w sosie musztardowym: składniki

proporcje na 2 porcje

  • 450-500 g podudzi z kurczaka, ze skórą
  • 1 por
  • 2 ząbki czosnku
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 150 g śmietany 12%
  • 1 łyżka oliwy

Kurczak w sosie musztardowym: przepis

Wyjmij z lodówki śmietanę i daj jej dojść do temperatury otoczenia, inaczej może się zwarzyć.

Oczyść i posiekaj pora w plasterki. Tak samo pokrój czosnek.

Rozgrzej na patelni oliwę. Obsmaż na niej kurczaka – niech się zrumieni. Odłóż na bok.

Na oliwę wrzuć pora i czosnek, podsmażaj 2-3 minuty.

Dodaj śmietanę i musztardę, zamieszaj, duś 1-2 minuty.

Dodaj kurczaka, przykryj patelnię pokrywką, duś zawartość 20-25 minut.

Przed podaniem, posyp posiekanym koperkiem albo pietruszką.

Podawaj z ryżem lub kaszą.