Niby to nie jest sezon grillowy, ale jeśli ma się grill elektryczny albo choćby patelnię grillową, to można wyczarować masę pysznych dań. Jednym z nich jest fajita z kurczakiem.

Fajita z kurczakiem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 500 g filetu z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka zielona
  • 1 cebula czerwona
  • 4 pełnoziarniste wrapy
  • 2 łyżeczki soku z limonki
  • 2 ząbki czosnku
  • 2-3 ostre papryczki (takie marynowane – można to też zastąpić sosem tabasco)
  • łyżeczka oliwy
  • sól
  • pieprz

Fajita z kurczakiem – przepis

Filet oczyścić, podzielić na pół.

Posiekać czosnek i papryczki, dodać sok z limonki i oliwę, wymieszać. W powstała marynatę włożyć filet z kurczaka, odłożyć na co najmniej pół godziny.

Paprykę i cebulę podzielić na ćwiartki.

Patelnię grillową / grill elektryczny lekko natłuścić, po czym rozłożyć na niej warzywa (jeśli trzeba, to w partiach). Grillować, aż warzywa zmiękną i pojawią się na nich ślady od grilla. To powinno zająć jakieś 15-20 minut. Po tym czasie warzywa zdjąć z patelni, odłożyc na deskę do krojenia i pokroić w paski. Przykryć, żeby nie traciły ciepła.

Kurczaka wyjąć z marynaty, posypać solą i pieprzem, zgrillować z obu stron (po około 5 minut z każdej strony). Pokroić w paski.

Wrapy podgrzać na grillu (po około 30 sekund).

Najwygodniej jest podać wszystkie składniki na stół tak, żeby każdy mógł sam sobie zrobić fajitę.

Doskonale pasuje do tego guacamole oraz salsa.

W pierwszej Fazie diety wrapy można zastąpić liśćmi sałaty rzymskiej lub lodowej.

Przepis pochodzi z jednej z książek dra Agatstona.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube0
Instagram5k