Ciepłe danie na przednówek. Chili z kurczakiem robi się od razu w większej ilości, ale to danie poddaje się mrożeniu, więc nie trzeba potem podawać go codziennie – każda potrawa może się w ten sposób znudzić.

Chili z kurczakiem – przepis

proporcje na 6 porcji

  • 1 kg filetu z kurczaka
  • 3 średnie cebule
  • 5 ząbków czosnku
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki
  • 1 łyżeczka ostrej papryki
  • 3 puszki białej fasoli
  • 500 ml bulionu z kurczaka
  • 100 ml śmietany 10%
  • 2 łyżki oliwy
  • sól

Cebulę pokroić w kostkę, czosnek drobno posiekać.

Wyjąć z lodówki śmietanę.

W garnku rozgrzać oliwę, wrzucić cebule i czosnek, smażyć 3-5 minut.

Pokroić mięso w kostkę, dodać do garnka, posypać papryką i solą, smażyć aż przestanie być różowe.

Fasolę odsączyć, opłukać.

Dodać połowę fasoli i 2/3 bulionu. Doprowadzić do wrzenia, gotować 20 minut.

Zmiksować resztę fasoli i bulionu, dodać do garnka. Wymieszać. Jeśli wyszło za rzadkie – dusić na małym ogniu, odkryte, aż lekko zgęstnieje.

Dodać śmietanę, wymieszać.

Podawać z kolendrą lub pietruszką.

Tak wygląda chili spakowane w litrowe pudełka (po 2 porcje w pudełku):

chili z kurczakiem
Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube6k
Instagram5k