Zastanawiałam się, jak wykorzystać kolorowe marchewki, które dostałam od marek Tabasco i Kikkoman (kto śledzi profil bloga na Facebooku, ten widział zdjęcia). Z warzywami dostałam masę przepisów, ale chciałam zrobić coś na surowo, bez gotowania ani duszenia marchewki. Stąd surówka z marchewki – trochę mniej typowa.

Surówka z marchewki – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 4 marchewki
  • garść świeżej bazylii
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz

Surówka z marchewki – przepis

Marchew oczyścić i zetrzeć na tarce lub na mandolinie.

Posiekać bazylię, dodać do marchwi, doprawić całość sokiem z cytryny, oliwą, solą i pieprzem.

Podawać od razu.

Kolorowe marchewki są śliczne, ale jeśli nie masz ich gdzie kupić, użyj normalnej marchwi.