Kupujemy doniczki hydroponicznych ziółek – bazylii, oregano, rozmarynu, tymianku. Potem zużywamy 3 gałązki, a reszta smutno spogląda na nas z parapetu, a potem usycha. Kupowanie kolejnych doniczek nie załatwia sprawy, wysiew własnych też nie – ja np. mam ciemną kuchnię i z moich zapędów nic by nie wyszło. Co zrobić?

Jak przechowywać świeże zioła? 

  • świeże zioła (cięte lub w doniczce)
  • oliwa
  • foremka do lodu
  • miejsce w zamrażarce

Zioła pociąć na nieduże kawałki – tak, żeby zmieściły się w foremce. Zalać oliwą, wstawić do zamrażarki.

Można je przechowywać w foremce albo po zamarznięciu wyjąć, przerzucić do woreczka i zrobić drugą (i trzecią, i czwartą…) porcję.

Tak potraktowane zioła zachowują świeżość i aromat – można użyć takiej kostki do sosu pomidorowego, do pieczonego mięsa, do grillowania warzyw czy mięsa.

swieze-ziola-na-zime