W zależności od tego, jak je podać, to danie na każdą fazę diety South Beach. Burgery z sosem pietruszkowym wymagają może nieco pracy, ale efekt jest zachwycający.

Burgery z sosem pietruszkowym – składniki

proporcje na 6 porcji

  • 6 bułek z pełnoziarnistej mąki (lub orkiszowej)
  • 750g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżeczki suszonej bazylii
  • szczypta czarnego pieprzu
  • szczypta soli
  • pęczek pietruszki
  • 1 mała cebula
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • 2 łyżki + 1 łyżeczka oliwy
  • 2 łyżki octu z czerwonego wina
  • 1 łyżka oleju rzepakowego
  • 3 średnie ziemniaki
  • łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego
  • szczypta grubo mielonej soli

Burgery z sosem pietruszkowym – przepis

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Wymieszać mięso z bazylią, pieprzem i solą.

Rozgrzać patelnię grillową, wlać na nią olej rzepakowy. Podzielić mięso na 6 porcji, rozłożyć na patelni.

burgery z sosem pietruszkowym etap 1

Grillować po 6-7 minut z każdej strony, aż do uzyskania takiego efektu:

burgery z sosem pietruszkowym etap 2

W międzyczasie zmiksować pietruszkę, ocet z wina, oliwę, cebulę i płatki papryki. Tak powinien wyglądać sos:

burgery z sosem pietruszkowym sos

Burgery powinny właśnie dopiekać się po drugiej stronie. To doskonały moment, żeby pokroić ziemniaki w paski, wymieszać z oliwą, czosnkiem niedźwiedzim i grubą solą.

Ziemniaki rozłożyć w naczyniu żaroodpornym i wstawić do rozgrzanego piekarnika na około 20 minut. Mają być miękkie w środku, ale lekko chrupiące na zewnątrz.

burgery z sosem pietruszkowym frytki

Burgery po zgrillowaniu odłożyć w ciepłe miejsce. Można lekko podpiec przecięte bułki, żeby były bardziej chrupkie.

Faza 1 omija bułkę i ziemniaki.

Faza 2 omija ziemniaki.

Faza 3 niczego nie omija – zestaw to burger posmarowany grubo sosem pietruszkowym, zamknięty w bułce, do tego frytki (porcja to ilość z 1/2 ziemniaka).

burgery z sosem pietruszkowym gotowe