Zwykle klopsy w sosie śmietanowym kojarzą się nam z bladym, duszonym mięsem i gęstym, doprawianym mąką sosem. Nic bardziej mylnego, to danie może być świeże i lekkie.

Klopsy w sosie śmietanowym  – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 50 dag mielonego mięsa z indyka
  • sól
  • pieprz
  • olej
  • 3 łyżki śmietany 12%
  • oregano
  • pietruszka (natka)

Śmietanę wyjąć z lodówki.

Mięso wymieszać z przyprawami, uformować regularne, niewielkie kulki. Smażyć na patelni z rozgrzanym olejem. Odkładać do osobnego naczynia.

Wylać z patelni resztkę oleju.
Na patelni zmieszać śmietanę z ziołami, solą i pieprzem (przyprawy wedle uznania – jeśli lubisz ostrzejsze smaki, dodaj więcej pieprzu). Chwilę podgrzać i dodać klopsy, dusić razem 2-3 minuty.

Przed podaniem posypać posiekaną natką pietruszki.