Jedno z tych dań, które wygląda bardzo efektownie, ale w gruncie rzeczy nie wymaga wielkiego kunsztu. Faszerowana cukinia to łatwy sposób na zjedzenie dużej ilości warzyw.

Faszerowana cukinia

proporcje na 2 porcje + 4 dodatkowe porcje sosu

  • 1 bardzo duża lub 2 średnie cukinie
  • 1 kg mielonego mięsa z indyka
  • 2 puszki pomidorów
  • 3 puszki przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka sosu worcestershire
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1 łyżeczka majeranku
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 duża cebula
  • 3 ząbki czosnku
  • 1 łyżka oleju rzepakowego + 1 łyżeczka
  • 50g sera tartego, np. mozzarelli

W dużym garnku rozgrzać olej. Posiekać cebulę i czosnek, poddusić.

Dodać mięso, smażyć mieszając aż nie będzie różowe.

Dodać pomidory i przecier, wymieszać, zagotować.

Dodać przyprawy, zmniejszyć ogień do minimum, gotować 30 minut.

W międzyczasie umyć cukinię, przeciąć wzdłuż na pół, wydrążyć miąższ. Większość z tego to pestki, więc ja wyrzucam, ale można równie dobrze posiekać i dodać do sosu.

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Na brytfannę wlać pozostała łyżeczkę oleju, rozprowadzić. Ułożyć na tym cukinię. Napełnić sosem (z przewagą mięsa), wstawić do piekarnika na 20 minut (cukinia musi być miękka). Po tym czasie wyjąć, posypać serem, zapiekać kolejne 5 minut.

Podawać na ciepło, np. ze świeżo posypaną bazylią.

Sosu, jak napisałam wyżej, sporo zostanie – następnym razem można go podać z makaronem, z „makaronem” z cukinii albo bez niczego, z sałatą obok. Świetnie się mrozi, więc można go dłużej przechować.



a. CW21_gap_750x200