Prosty przepis na sajgonki z sosem orzechowym, bez gotowania. Razem z przygotowaniem składników, zajmie nie więcej niż 20 minut.

Sajgonki z sosem orzechowym – przepis

proporcje na 3 porcje

  • 1 duży ogórek
  • 1/2 papryki czerwonej
  • 1/2 papryki żółtej
  • 1 awokado
  • 8 płatów papieru ryżowego
  • 100 g makaronu ryżowego
  • 3 łyżki marynowanego imbiru
  • garść liści bazylii

na sos:

  • 4 łyżki masła orzechowego
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sosu sriracha (można zastąpić np. sambal oelek)
  • 2 ząbki czosnku
  • kawałek imbiru (porównywalnej objętości co czosnek)
  • 4 łyżki wody

Zmiksować składniki sosu, przelać do miseczki, odstawić.

Ogórek, paprykę i awokado pociąć w cienkie paski (nożem albo mandoliną). Awokado lekko skropić sokiem z cytryny, żeby nie ściemniało. Rozłożyć każdy ze składników w osobnej miseczce lub na osobnym talerzu.

Makaron przygotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu, odcedzić.

Na duży talerz (płaski) wylać trochę ciepłej (nie gorącej!) wody. Zamoczyć po obu stronach arkusz papieru ryżowego, rozłożyć na płasko na desce. Na środku ułożyć po trochu każdego ze składników (makaron ryżowy, ogórek, papryka, imbir, bazylia). Następnie złożyć boki do środka i zwinąć ciasny rulon – im ciaśniejszy, tym lepszy. Papier ryżowy jest lekko elastyczny, ale nie można przesadzać, bo się rozerwie.

Można tak powstały pakiet przekroić na pół, ale nie jest to konieczne.

Sajgonki podawać z sosem. Zostawione na dłużej wyschną, więc lepiej zjeść je od razu.

Przepis znalazłam w blogu This Rawsome Vegan Life.