Sos z anchois i kaparami doda uroku każdej, najprostszej sałacie, banalnemu kurczakowi z grilla, kawałkowi smażonej ryby. Trzeba jednak lubić zdecydowany smak i zapach tych małych rybek.

Sos z anchois i kaparami – składniki

proporcje na spory słoik sosu (w lodówce wytrzyma co najmniej tydzień, może i dłużej)

  • 250 ml oliwy
  • 10-12 filetów z anchois
  • 3 łyżki kaparów
  • 1/2 łyżeczki ostrej papryki w płatkach
  • sok z 1 cytryny
  • 1/2 pęczka pietruszki
  • szczypta pieprzu

Sos z anchois i kaparami – przepis

Anchois wyjąć z puszki / słoika, odcedzić, pokroić w drobną kostkę.
Rozgrzać w rondelku połowę oliwy. Dodać anchois, dusić aż filety się rozpadną. Zestawić z palnika.
Posiekać drobno kapary i pietruszkę. Dodać do rondelka.
Wycisnąć sok z cytryny, dodać do rondelka, dodać też pieprz, paprykę i resztę oliwy.
Wymieszać. Można podać jako sos od razu, można odstawić do lodówki. Ważne – oliwa zetnie się w lodówce, ale wróci do płynnej konsystencji w kilkanaście minut po wyjęciu.
Przepis znalazłam w blogu Nom Nom Paleo.