Nie zawsze mam czas codziennie gotować. Dlatego lubię przepisy takie, jak pieczona wieprzowina w sosie, bo to danie, które można podać i na ciepło, i na zimno, a nadmiar zamrozić na potem. Do jego wykonania kupiłam brytfannę z pokrywką – polecam, bo takie naczynie się przyda w domu.

Pieczona wieprzowina w sosie – przepis

  • 2 kg szynki wieprzowej
  • 2 puszki pomidorów
  • 5 ząbków czosnku
  • 1/2 łyżeczki płatków papryki
  • 2 duże cebule
  • 3 łyżki oliwy
  • 3 gałązki rozmarynu
  • sól
  • pieprz

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Posiekać czosnek i cebulę.

Rozgrzać w brytfannie oliwę, dodać czosnek, cebulę oraz płatki papryki, dusić 2-3 minuty.

Mięso oprószyć solą i pieprzem, dodać do brytfanny razem z gałązkami rozmarynu. Przykryć, wstawić do piekarnika, piec godzinę.

Po tym czasie dodać do brytfanny pomidory, przykryć ponownie, wstawić do piekarnika na pół godziny.

Po tym czasie wyjąć, odwrócić mięso, dolać wody jeśli sos bardzo zgęstniał, wstawić na kolejne pół godziny.

Na ostatnie pół godziny odkryć mięso.

Uwaga – ten czas pieczenia podany jest dla 2 kg mięsa. Proponuję przyjąć po 1 godzinie na każdy kilogram plus pół godziny dodatkowo.

Mięso wyjęte z piekarnika powinno być miękkie. Można je podawać w plastrach, polane sosem, ewentualnie porozrywać mięso na włókna, wymieszać z sosem i zrobić z tego sos do ryżu lub makaronu. Tak upieczone mięso jest też doskonałe na zimno, do kanapek.