Raz już pokazywałam, jak upiec szynkę. Tym razem przepis na wersję nieco bardziej posh – szynka w winie, z oliwą truflową.

Szynka w winie – przepis

  • 1 kg chudej szynki
  • pół butelki czerwonego, wytrawnego wina (nie musi być wyjątkowe)
  • 2 ząbki czosnku
  • garść ziół (bazylia, tymianek, oregano)
  • sok z 1/2 cytryny
  • sól
  • oliwa truflowa
  • sznurek bawełniany

Czosnek posiekać, podobnie jak zioła. Wymieszać z sokiem wyciśniętym z cytryny i odrobiną soli. Szynkę przeciąć na pół, jeśli nadal jest gruba, to trochę ją rozbić. Posmarować mieszanką czosnku, cytryny i ziół, zwinąć jak najciaśniej i związać sznurkiem. Wsadzić do miski, polać winem (najlepiej, żeby wino szynkę przykryło, jeśli tak nie jest, to należy ją obrócić w połowie marynowania). Odstawić co najmniej na godzinę.

Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 200C. Na blachę wylać łyżkę oliwy truflowej i rozprowadzić. Wyjąć szynkę z marynaty i położyć na blachę. Można polać odrobiną oliwy po wierzchu. Wstawić do piekarnika, piec godzinę.

Szynka w winie jest równie dobra na ciepło, jak i na zimno. W lodówce wytrzyma kilka dni. O ile goście jej nie zjedzą od razu.