Brzmi jak „pół dnia spędzisz w kuchni”, ale tak naprawdę zajmuje mniej niż 30 minut. Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym są efektowne, smaczne i proste – przygotuj je na elegancką kolację!

Polędwiczki wieprzowe z sosem orzechowym

  • 30 dag polędwiczek wieprzowych
  • 100 g orzechów nerkowca
  • 1 łyżka soku z limonki
  • 8 łyżek sosu sojowego
  • 2 łyżeczki tabasco (chyba, że ktoś lubi bardzo ostre mięso)
  • 1 łyżeczka oliwy
  • limonki pokrojone w ósemki (do doprawienia mięsa)

Rozgrzać piekarnik do 200C.

Polędwiczki pokroić tak, żeby powstały kawałki, które można zmieścić na patyku do szaszłyków. Następnie każdą polędwiczkę przekroić wzdłuż na 4 części – mięso ma być płaskie, cienkie. Oczywiście, należy poodcinać wszelkie niedoskonałości, kawałki tłuszczu etc.

Zmieszać w misce oliwę, tabasco i połowę sosu sojowego. Wrzucić w to mięso, niech się marynuje.

Do pojemnika od blendera wrzucić orzechy, dodać resztę sosu sojowego, sok z limonki i jakieś 4 łyżki wody. Zmiksować. Jeśli wody jest za mało – dodać łyżkę czy dwie.

Piekarnik powinien już być gotów. Mięso należy nabić na patyki do szaszłyków – jak, to rzecz gustu. Można rozciągnąć mięso na całej długości, ale można też zrobić falbankę.

Nabite na patyki mięso wstawić na blasze do piekarnika, piec 5-7 minut (to cienkie kawałki, dużo nie potrzebują).

Podawać z ósemkami limonek oraz sosem.

Polędwiczki wieprzowe z sosem nie nadają się do mrożenia, ale możesz je odgrzać i podać kolejnego dnia.


Ogolne Image Banner 750 x 200