Wystarczy 10 minut, żeby zrobić obiad. Serio – bez żadnej przesady! Makaron to ulubione danie wielu ludzi (w tym moje), ale nie zawsze musi być podany z gęstym sosem. Czasem sos można wyczarować z tego, co czeka na swoją kolej w lodówce, czego doskonałym przykładem jest makaron z rukolą, fetą i suszonymi pomidorami.

Makaron z rukolą, fetą i suszonymi pomidorami – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 100 g makaronu pełnoziarnistego
  • 100 g rukoli
  • 50 g sera feta
  • kilka pomidorów suszonych
  • pieprz
  • łyżka oliwy (np. tej spod pomidorów)

Makaron ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu.

Umyć i osuszyć rukolę, posiekać drobno ser feta, pomidory, jeśli są duże, pokroić w paski.

Kiedy makaron będzie gotowy, odcedzić go i dodać pozostałe składniki. Wymieszać, doprawić pieprzem do smaku.

Składniki są umowne – równie dobrze fetę można zastąpić serem szopskim czy wręcz mozzarellą (wtedy przyda się też sól do doprawienia), a suszone pomidory zamienić na świeże, pokrojone w kostkę. To raczej sposób na zagospodarowanie resztek z lodówki niż wymyślne danie.