Kasza kuskus, czyli połamane ziarna pszenicy, to chyba najszybszy dodatek do obiadu – da się go zrobić w 5 minut. Ten tutaj wymaga nieco więcej czasu, ale pomidorowy kuskus to strzał w dziesiątkę. Nie tylko świetnie smakuje, ale też bardzo apetycznie wygląda. Spróbuj!

Pomidorowy kuskus – przepis

proporcje na 4 porcje

  • 5 łyżek kaszy kuskus
  • 1 przecier pomidorowy (ok. 30 g)
  • 200 ml wody
  • 1 cebula
  • 1 łyżka oliwy
  • sól
  • pieprz
  • świeża pietruszka

pomidorowy kuskus

Posiekaj w kostkę cebulę.

Rozgrzej w garnku łyżkę oliwy, zeszklij cebulę. Dodaj kuskus, podgrzewaj mieszając 2-3 minuty.

Wymieszaj przecier z wodą, zalej kuskus.

Wymieszaj, przykryj garnek, zmniejsz gaz do minimum. Duś pod przykryciem około 10 minut – tak, żeby płyn się wchłonął.

Dopraw solą i pieprzem.

Przed podaniem, posyp świeżą, posiekaną pietruszką.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube5k
Instagram5k