Sos caponata to rodzaj dania z bakłażana. W zależności od regionu, przepis się zmienia, ale pozostaje bakłażan i smak: słodko – kwaśny.

Sos caponata – składniki

  • 1/2 dużego bakłażana (albo 1 średniej wielkości)
  • 1 puszka pomidorów krojonych (albo 3 spore surowe, ale o tej porze roku to pewna ekstrawagancja)
  • garść czarnych oliwek
  • 1 łyżeczka kaparów
  • spray do smażenia
  • 3 łyżki octu balsamicznego
  • 1 łyżeczka syropu z agawy (możesz też użyć cukru albo innego składnika słodzącego)
  • sól
  • pieprz

Sos caponata – przepis

Bakłażana pokroić w kostkę.

Spryskać dno garnka sprayem (nie ma co lać oliwy, bo bakłażan jest jak gąbka), wrzucić bakłażana, dusić pod przykryciem do miękkości (około 15-20 minut).

Dodać pomidory, pokrojone w plasterki oliwki, kapary, dusić 5 minut.

Doprawić, dusić kolejne 5 minut. W razie potrzeby zredukować.

Sos caponata – uwagi

Ja podałam caponatę ze spaghetti i pieczonym filetem z kurczaka, ale można ją też kłaść na kanapki, używać do wrapów.