Każdy, kto mnie zna, ten wie, że ze słodyczy najbardziej lubię śledzie, a w drugiej kolejności krewetki. W ogóle owoce morza to coś, do czego mam ogromną słabość, przy stoisku z krewetkami, kalmarami i innymi takimi zwykle tracę wątek i nie wiem, co bym chciała, więc kupuję wszystko. Sos z owoców morza w wersji, którą tu przedstawiam, to wypadkowa iluś tam przepisów, które mam zapisane w moim archiwum. Nie chciałam ani wersji włoskiej, ani węgierskiej, ani hiszpańskiej. Zrobiłam więc coś pomiędzy – są oliwki i szafran, ale też bardziej popularne składniki. Spróbujesz?

Sos z owoców morza: składniki

proporcje na 4 porcje

  • 250 g krewetek
  • 250 g mieszanki z owoców morza
  • 250 ml bulionu (warzywnego albo rybnego) – tu przepis na domowy bulion
  • 1 puszka krojonych pomidorów
  • 1 papryka czerwona
  • 1 papryka żółta lub zielona
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • garść zielonych oliwek
  • 2 łyżki oliwy
  • szczypta szafranu
  • sól
  • pieprz
  • 1 łyżka papryki wędzonej

sos z owocow morza


Sos z owoców morza: przepis

Jeśli owoce morza masz świeże, to świetnie. Jeśli mrożone – wyjmij je z zamrażarki i rozłóż na durszlaku, żeby odtajały.

Obierz cebulę i pokrój w półplasterki.

Czosnek obierz i posiekaj albo pokrój w plasterki – ja wolę to drugie wyjście, ale jeśli nie lubisz widocznych kawałków czosnku, wybierz wersję pierwszą.

Oczyść paprykę i pokrój w długie, wąskie paski.

Rozgrzej na patelni oliwę, wrzuć cebulę i czosnek, lekko posól. Podsmażaj aż będzie złote.

Dodaj paprykę, zamieszaj, duś pod przykryciem około 10 minut. Papryka powinna lekko zmięknąć.

Dopraw solą, pieprzem i papryką wędzoną.

Oliwki pokrój w plasterki, dodaj do całości.

Dodaj bulion, zdrap przysmażone resztki z dna patelni, zagotuj.

Szafran zetrzyj na pyłek, dodaj do patelni. Wymieszaj z zawartością.

Dodaj pomidory w puszce, zamieszaj, duś 5 minut.

Spróbuj sosu i ewentualnie dopraw go ponownie.

Dodaj owoce morza (zakładam, że do tej pory już odtajały), wymieszaj z zawartością patelni, podgrzewaj 5 minut.

Sos z owoców morza najlepszy jest na ciepło. Z czym go podać? Moim zdaniem bardzo dobrze pasuje tu ryż albo świeże pieczywo – możesz je lekko podpiec.

sos z owocow morza