Uwielbiam śniadania. Wiem, że są ludzie, którzy zaczynają dzień od kawy i dopiero gdzieś koło południa zaczynają rozglądać się za posiłkiem, ale u mnie to tak nie działa. Wiadomo, można zrobić sobie kanapkę i to będzie OK, ale czasem mam ochotę na śniadanie na ciepło – i nie chcę, żeby to znów była jajecznica. Azjatyckie śniadanie, czyli TKG (tamago kake gohan, zaraz wszystko wyjaśnię) zaczęłam podawać, kiedy kupiłam ryżowar, bo ciepły ryż to konieczność.

Ale od początku. O zaletach ryżowaru pisałam tutaj:

Czy warto kupić ryżowar? Ja kupiłam i jestem zachwycona!

A azjatyckie śniadanie w formie ryżu z jajkiem i dodatkami to łatwe, ciepłe (w zimie to ważne!), sycące danie.

Azjatyckie śniadanie – TKG: składniki

proporcje na 2 porcje

  • około 150 g suchego ryżu (np. dla sushi, ale każdy biały ryż się tu sprawdzi – ja często gotuję do tego ryż jaśminowy
  • 2 jajka
  • sos sojowy

Powyższe składniki to wersja podstawowa. Jeśli chcesz, możesz dodać płatki tuńczyka (katsuobushi), furikake, pokruszone wodorosty, warzywa etc.

Azjatyckie śniadanie – TKG: przepis

Ugotuj ryż (albo podgrzej go), rozłóż do miseczek odpowiednio dużych, żeby można w nich było mieszać.

Do każdej miseczki nalej po łyżce sosu sojowego, wybij po jajku.

Żeby całość uzyskała odpowiednią konsystencję, mieszaj energicznie pałeczkami aż do wymieszania się całości. Ryż z rozbitym jajkiem i sosem sojowym powinien być lekki, puszysty.

Jeśli podajesz jakieś dodatkowe składniki (jak opisane wyżej), dodaj je teraz, po wymieszaniu.

Azjatyckie śniadanie – TKG: uwagi

Oczywiście, że można gotować ryż w garnku, ale ja lubię mój ryżowar, bo zdejmuje ze mnie myślenie o tym, co i kiedy zrobić.

TKG można też zrobić z odgrzewanego ryżu (mikrofalówka czy sucha patelnia z odrobiną to dobre kierunki), jeśli padasz z głodu i chcesz coś na szybko.

Moim zdaniem, nie ma zastępstwa dla surowego jajka, bo nawet lekko ścięte nie zrobi tego, o co chodzi, czyli nie wymiesza się tak dobrze z ryżem. Jeśli obawiasz się surowego jajka, możesz kupić pasteryzowane albo pasteryzować je w domu. Ja tego nie robię, ale w internecie znalazłam sporo wskazówek, jak to zrobić.

Dlaczego TKG? Bo tamago kake gohan, 卵かけご飯 – jajko na ryżu.