Nieśmiertelna sałata z kurczakiem bardzo zyskuje dzięki zmianie sosu na musztardowy. Jeśli bierzesz ją ze sobą do pracy, sos spakuj oddzielnie, bo sałata zwiędnie.

Sałata z sosem musztardowym – przepis

proporcje na 2 porcje

  • 1 filet z kurczaka
  • 2 pomidory
  • 100 g rukoli
  • łyżka musztardy z ziarnami gorczycy
  • łyżka octu z czerwonego wina
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • bazylia suszona
  • oregano suszone

Filet z kurczaka przekroić na pół, natrzeć pieprzem, solą, bazylią i oregano. Zgrillować na patelni grillowej albo upiec w piekarniku.

Rukolę włożyć do miski. W małej miseczce zmieszać musztardę, ocet i oliwę tak, żeby powstał gęsty sos. Wlać do miski z rukolą, dobrze wymieszać.

Rukolę z sosem rozłożyć na 2 talerzach.

Pokrojone w plastry lub ósemki pomidory rozłożyć na rukoli.

Ostudzonego kurczaka pokroić w plastry, rozłożyć na rukoli i pomidorach.

Sałata z sosem musztardowym nie wymaga dodatku sera – delikatny zginie w sosie, ostry będzie dominować smak. Jeśli wolisz, możesz pokroić pomidory w kostkę i zmieszać z rukolą i sosem.