W wersji oryginalnej w mięso (drobiowe lub wieprzowe) zawija się szynkę i ser. Ale kurczak Cordon Bleu to też umowna nazwa wielu wariantów, gdzie filet z kurczaka nadziewa się czymś, co nada smak łagodnemu mięsu.

Kurczak Cordon Bleu

proporcje na 2 porcje

  • podwójny filet z kurczaka lub 2 kotlery z filetu z indyka
  • garść świeżego szpinaku (baby lub pokrojonego w paski)
  • 2 plastry szynki szwarcwaldzkiej
  • papryka słodka
  • sól
  • zioła
  • spray do smażenia (np. oliwa)

Rozgrzać piekarnik do 150C.

Filet z kurczaka lekko rozbić tłuczkiem (płaską stroną) – tak, żeby był mniej więcej tej samej grubości. Kotletów z indyka nie trzeba w ten sposób traktować.

Umyć liście szpinaku i rozłożyć na kurczaku. Na to położyć plaster szynki, zawinąć, spiąć wykałaczkami. Oprószyć solą, ziołami, papryką.

Patelnię lekko spryskać sprayem do smażenia, obsmażyć roladki.

Brytfannę spryskać sprayem do smażenia, ułożyć roladki, piec 15-20 minut.