Drobiowe burgery z porem łatwo zrobić z gotowego mięsa mielonego. Nie ma tu żadnych nietypowych przypraw, dziwnych składników – wszystko pewnie masz w domu albo możesz kupić w sklepie, gdzie zwykle się zaopatrujesz. To jak, co dziś u Ciebie na obiad?

Drobiowe burgery z porem – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 500g mięsa mielonego z indyka
  • 2 łyżki suszonego kopru lub 1 łyżka świeżego
  • zielona część pora
  • 1 jajko
  • sól
  • pieprz
  • łyżeczka oliwy lub oleju rzepakowego
  • 1 puszka przecieru pomidorowego
  • 1 łyżka musztardy Dijon
  • pieprz
  • pół łyżeczki syropu z agawy, cukru lub miodu

Drobiowe burgery z porem – przepis

Zieloną część pora pokroić, poddusić na patelni. Wymieszać z mięsem, jajkiem, koperkiem i przyprawami.

Uformować 4 kotlety.

Na rozgrzanej patelni grillowej smażyć po 5 minut z każdej strony.

W międzyczasie zmieszać składniki na ketchup: przecier pomidorowy, musztardę Dijon, pieprz i sól. W razie potrzeby, dodać trochę czegoś słodkiego, jak cukier, miód czy syrop z agawy.

Drobiowe burgery z porem – uwagi

Syrop z agawy naprawdę proponuję dodać po sprawdzeniu smaku ketchupu, przecier jest moim zdaniem na tyle słodkawy, że dodatkowa słodycz to wyjście tylko dla tych, którzy lubią bardzo łagodny ketchup.

Do tego dania doskonale pasują frytki ze słodkich ziemniaków. W fazie 1 proponuję grillowane lub pieczone warzywa.