Sałatka arabska wielu osobom kojarzy się z przedziwnymi rzeczami. Jeśli uważasz, że wieprzowina w przyprawie gyros i kapusta pekińska to typowe składniki sałatki arabskiej, na pewno się zdziwisz. Przepis, który dziś proponuję, powstał na bazie przepisu na fattoush – taka sałatka arabska jest bliższa kuchni tego regionu.

Sałatka arabska – składniki

proporcje na 4 porcje

  • 1 puszka ciecierzycy
  • 1 duży ogórek
  • pęczek rzodkiewiek
  • duża garść pomidorów koktajlowych (mniej więcej tyle samo, co rzodkiewek)
  • 3 łyżki orzeszków piniowych
  • 2 łyżki oliwy
  • 2 łyżki tahini *
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka sumaku **
  • garść świeżej mięty
  • sól
  • pieprz

Sałatka arabska – przepis

 

Zmiksować składniki sosu (od oliwy do pieprzu włącznie).

Ciecierzycę odsączyć, opłukać. Zalać sosem.

Pokroić w kostkę ogórki, pomidory i rzodkiewki w ćwiartki.

Na patelni uprażyć orzeszki piniowe.

Zmieszać całość, dodać jeszcze trochę świeżej mięty.

Sałatka arabska – uwagi

Podawać od razu – pomidory zwiędną, jeśli sałatka postoi zbyt długo.

* Tahini to pasta z sezamu. Szukaj w sklepach z żywnością orientalną, tam będzie najlepsze (i pewnie najkorzystniejsze cenowo).

** Sumak to suszone, zmielone owoce krzewu, popularnego i u nas (o ile pamiętam, u nas nazywa się to octowiec). Odradzam jednak samodzielne zbieranie i suszenie, o wiele lepszym pomysłem jest kupienie tej przyprawy w sklepie z żywnością orientalną. Sumak jest kwaskowaty – jeśli go nie masz, pomiń go w przepisie.