Banalny kuskus z kurczakiem dzięki przyprawom bardzo zyskuje na smaku. To proste, niekłopotliwe danie do pracy, którego skład możesz modyfikować godnie z potrzebami.

Kuskus z kurczakiem i warzywami – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 3 łyżki kaszy kuskus
  • 200g filetu z kurczaka
  • 1 papryka czerwona
  • 1/2 papryki zielonej
  • garść czarnych oliwek
  • oliwa
  • sok z cytryny
  • pieprz
  • sól

Kuskus z kurczakiem i warzywami – przepis

Filet natrzeć solą i pieprzem, zgrillować na patelni. Odstawić do wystygnięcia.

Kuskus zalać wrzątkiem w proporcji 1:1,5, przykryć, odstawić na 10 minut. Po tym czasie odkryć, wymieszać.

Paprykę pokroić w kostkę, oliwki – w plasterki.

Dodać warzywa do kuskusu.

Filet pokroić w kostkę, dodać do kuskusu.

Dodać oliwę i sok z cytryny. Jeśli jest taka potrzeba, doprawić solą i pieprzem.

Doskonałe danie na obiad poza domem – nie trzeba go podgrzewać.

Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.