Tak naprawdę, bardziej chodzi o pochodzenie przypraw – nie upieram się, że to jest narodowe danie japońskie jak u nas bigos i że wszyscy je jedzą. Ale niezależnie od pochodzenia, łosoś z w stylu japońskim jest pyszny  i przy tym nietrudny.

Łosoś w stylu japońskim – składniki

proporcje na 2 porcje

  • 2 kawałki łososia (jakieś 300-400g) ze skórą
  • 1,5 łyżki oliwy lub jedna łyżeczka oliwy i spray do smażenia
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka syropu z agawy lub miodu
  • 1 łyżka pasty wasabi (można mniej, ale niewiele – ten smak jest tutaj decydujący)

Łosoś w stylu japońskim – przepis

Włączyć piekarnik na 200C.

W naczyniu żaroodpornym rozprowadzić oliwę (albo spryskać sprayem) i rozgrzać w piekarniku. Kiedy oliwa jest gorąca, położyć na niej łososia, skórą do góry.

W miseczce zmieszać oliwę, sos sojowy, syrop z agawy i pastę wasabi.

Po 5 minutach wyjąć łososia z piekarnika, zdjąć skórę i posmarować go powstałym sosem. Wstawić do piekarnika na kolejne 2-3 minuty.

Ja podałam tak przyrządzoną rybę z sałatą i ogórkiem, za dressing robiły resztki sosu.

Na zdjęciu: lunchbox Black & Blum.