Tuńczyk z puszki to częsty składnik sałatek. Zwykle jednak występuje zmieszany z majonezem, kukurydzą z puszki, groszkiem i w zasadzie czymkolwiek, co się w domu trafi. Tego rodzaju sałatka z tuńczykiem zwykle schodzi pierwsza na imprezie, ale głównie dlatego, że nie czuć w niej tuńczyka. Proponuję moją wersję – bez majonezu. Wiem, szok! Spróbujesz?

Prosta sałatka z tuńczykiem – przepis

proporcje na 4-6 porcji (jako jedno z dań na stole)

  • 1 puszka białej fasoli
  • 2 puszki tuńczyka w sosie własnym (takie po 150 g)
  • 1 szalotka (tyle, żeby wyszła łyżka pokrojonej szalotki)
  • 2 łyżki oliwy
  • sól
  • pieprz
  • 2 łyżki posiekanej pietruszki

Szalotkę pokroić w piórka. Wymieszać z oliwą, solą, pieprzem i posiekaną pietruszką.

Fasolę osączyć, opłukać. Tuńczyka osączyć.

Wymieszać całość składników, odstawić w salaterce na minimum godzinę przed podaniem, żeby smaki się połączyły.

Przepis pochodzi z książki La Nonna La Cucina La Vita. Wspaniałe przepisy mojej babci.

Znajdź mnie również na:
RSS
Facebook0
Facebook
YouTube7k
Instagram5k